26 november 2021

Vaccineer.nl; betrouwbare, geïndexeerde informatie voor de zorgprofessional

In een tijd waarin de besmettingscijfers rondom COVID-19 weer hoog oplopen, is het extra belangrijk om patiënten of cliënten goed te kunnen informeren. Met betrouwbare, geïndexeerde informatie, gericht op de specifieke vraag of twijfel. Dr. Markus Oei voelde het als zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om hier een rol in te spelen. Hij ontwikkelde belangeloos de website vaccineer.nl en maakte deze publiek toegankelijk.

Vaccineer.nl is ontstaan uit een samenwerking tussen Stichting Betrouwbare Bron en Inforium BV; de geïndexeerde bibliotheek met informatie op maat voor zorgprofessionals. De website bundelt gecontroleerde informatie uit betrouwbare bronnen, geïndexeerd op onderwerp. Denk hierbij aan onderwerpen zoals prikangst, zwangerschap en vaccineren, bijwerkingen of vaccineren bij kinderen. Per onderwerp worden links gegeven naar betrouwbare informatie rondom het onderwerp. Ook is ervoor gezorgd dat informatie voor anderstaligen en voor laaggeletterden makkelijk beschikbaar is.

Gerichte informatie uit betrouwbare bron

Met behulp van vaccineer.nl kunnen zorgprofessionals mensen die twijfelen over vaccinatie voorlichten over het nut van vaccineren. De site geeft toegespitste informatie over onderwerpen, waardoor de zorgverlener heel specifiek in kan gaan op de reden van twijfel. Hiermee krijgt de twijfelaar concreet antwoord op zijn of haar vragen, zonder daarbij te verdwalen in dubieuze bronnen. Zo kunnen mensen betere keuzes maken, gebaseerd op betrouwbare informatie én beschikken zij over praktische informatie over hoe ze één en ander moeten regelen. De informatie per onderwerp is makkelijk te distribueren. De resultaten zijn te delen via e-mail, social media of via een QR-code. Dit maakt het voor de patiënt/cliënt ook makkelijk om de informatie te delen met zijn of haar sociale omgeving. Bovendien is de informatie altijd opnieuw te lezen door de patiënt/cliënt. Zo ontstaat er geen ruis of verwarring doordat informatie niet goed onthouden wordt.

Klik op de afbeelding om naar www.vaccineer.nl te gaan.

Gratis toegankelijk voor iedereen

Vaccineer.nl is publiek toegankelijk. Het wordt aangeboden aan alle zorgprofessionals, maar is ook in te zien door andere belangstellenden. Voor zorginstellingen die al een Inforium-licentie hebben, is de module met vaccinatie-informatie beschikbaar voor hun eigen omgeving. Zij  krijgen bij het doorsturen van informatie via de mail automatisch hun eigen logo en contactgegevens toegevoegd. Voor geïnteresseerden zonder licentie is de informatie beschikbaar op www.vaccineer.nl, waarvandaan de informatie direct gedeeld kan worden.

Deel dit bericht: